19 July 2013

Προσωπική επίθεση τού Σκοπιανού Προέδρου κατά Σαμαρά

Προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας του.

Σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας προς τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Ιβάνοφ υποστήριξε ότι «όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά» και αναφερόμενος προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το διαφορετικό από έναν άνθρωπο που πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυση του».

Ειδικότερα, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε: «Η επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: ότι η "Μακεδονία" δεν έχει με ποιον να συνομιλήσει για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

» Ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Ολες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά. Δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το διαφορετικό από έναν άνθρωπο που πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυση του».

Στην επιστολή του προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριπτε την πρόταση του σκοπιανού ομολόγου του για σύσταση δυο ομάδων με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Η πρόταση αυτή περιλαμβανόταν σε δική του επιστολή στις 27 Ιουνίου, στην οποία ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριζε πως η Ελλάδα στέκεται εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στην επιστολή του, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία δύο νέων ομάδων, με επικεφαλής τον ίδιο και τον Σκοπιανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η Ελλάδα που παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αντιρρήσεις για την πρόοδό της».

«Δεκα οκτώ χρόνια χωρίς λύση είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κανείς μόνο στο καπρίτσιο μιας χώρας, όπως αφήνει να εννοηθεί η σκοπιανή κυβέρνηση, κατέληγε ο κ. Σαμαράς.

No comments: